1/03/2016

Memories never die #1

(English version online :))
Ahojte!

Hlásim sa Vám opäť s novým príspevkom. Nakoľko z tohto roku ešte pochopiteľne nemám žiadne fotky hodné uverejnenia, rozhodla som sa zaloviť na externom disku a to hodne ďaleko. Fotky sú ešte z roku 2008, keď som fotila na obyčajný kompakt značky Olympus. 
V tom čase som navštevovala ôsmi ročník základnej školy a konal sa týždňový výlet do Anglicka. Rodičov som dlhšiu dobu prehovárala aby som tam mohla ísť. Zo začiatku ma tam pochopiteľne nechceli pustiť, hlavne nie samú. Výlet bol primárne určený pre ôsme ročníky, no záujemcov bolo menej než predpokladali a tak napokon mohli ísť aj deviataci, čo mi dosť vyhovovalo nakoľko som tam mala sestru. :) Rodičia napokon privolili, vyplnili sme prihlášky a už nám neostávalo nič len čakať na deň D.
Dni plynuli a napokon deň D ozaj nastal a my sme už čakali na parkovisku s batožinami, lúčili sa s rodičmi plné očakávaní a nevedeli sa dočkať nových zážitkov.



Hello!
I'm back with a new post. Because I do not have any photos worthy of publication this year, obviously, I decided to examinate my external drive. The photos are from 2008, when I took pictures on ordinary compact camera Olympus.

At that time I was attending eighth year of primary school and the school offered a week trip to England. I had to convince my parents, if I wanted to go. In the beginning, they didn't want to let me go, especially not alone. The trip was primarily designed for the eighth year, but they had less candidates,so they decided to fill the gap with people from ninth year, what was great because I had a sister there. :) My parents finally agreed, so we filled out the application and we have had no choice than to wait for the big day.
Days passed, and finally, the big day came and we were waiting in the parking lot with luggage, said goodbye to parents and we were full of expectations.


Ja veľký stress-man už v tej dobe som sa tešila, no zároveň som mala aj obavy z neznámeho. Okolo  5:15 sme dorazili do Francúzska, kde sme nastúpili na trajekt, ktorý nás previezol cez Lamanšský prieplav a vypľulo nás to v Doverskom prístave okolo pol 7. Nakoľko bolo ráno, našou prvou zastávkou bol Sea life v Brightone. Fotila som tam dosť, no použiteľných fotiek je veľmi málo, nakoľko v tých priestoroch bola dosť veľká tma a fotiť bleskom nebolo povolené :/. Z Brightonu našou ďalšou zastávkou bol Torquay. Torquay, mestečko kde nás mali vyzdvihnúť rodiny v ktorých sme mali bývať. Mňa, spolu so sestrou si zobrala celkom milá pani, autom nás odviezla "domov", poukazovala nám dom a napokon izbu v ktorej sme sa zložili a vybalili si veci.


I'm a stress-man, so I was happy, but at the same time I also had a fear of the unknown. Around 5:15 we arrived to France, where we boarded the ferry, which we rode through English Channel and sailed us to the port of Dover in about half past 7. We arrived in the morning, so our first stop was the Sea life in Brighton. I took some pictures there, but i don't have much usable photos, because there was a dark and flash wasn't allowed :/. From Brighton, our next stop was Torquay. Torquay town where we were picked up by family in which we should live. Me and my sister were picked up by the old lady, which drove as "home" and showed us our room.






Na druhý deň sme navštívili Babbacombe Model Village v Torquay. Fotiek mám dosť, ale všetko bolo fotené mobilom, nakoľko sme moc nepochopili princíp zástrčiek u rodiny ktorej sme bývali. Foťák sa nám nepodarilo nabiť nakoľko zástrčku bolo potrebné zapnúť aby bola pod prúdom, no to sme vtedy ešte nevedeli, tak snáď mi odpustíte tú kvalitu fotiek :D
Model Village bol veľmi pekný a zaujímavý, toľko miniatúrnych modelov pohromade si ani neviete predstaviť. Bolo to neskutočné. :)

The next day we visited Babbacombe Model Village in Torquay. I have enough photos, but everything taken by phone, because we didn't understand the principle of power plugs at family where we were staying. We were not able to charge the camera because it was necessary to "turn on" the power plug, but we didn't know that, so I hope that you will forgive me the quality of photos :D
Model Village was very nice and interesting, so many miniature models together that you can not imagine. It was unreal. :)


Tretí deň sme konečne išli do školy. navštevovali sme školu LAL Language Centres v Torbay. Pani u ktorej sme bývali nám vždy pripravila obed, ehm sendvič :D, čiže skutočné obedy sme si museli kupovať. Školu sme brali viac ako zábavu než serióznu vec. Úprimne, nemám pocit, že by sme sa tam niečo naučili, aj keby ju berieme vážne :D. Po vyučovaní sme nasadli do autobusu a vyrazili do Plymouth-u, kde sme sa previezli loďkou. Pamätám si, že silno fúkal vietor takže sme si jazdu moc neužili. Po výletoch sme väčšinou mali rozchod, kedy sme sa mohli najesť, poprípade nakúpiť suveníry.



The third day we finally went to school. We attended LAL Language Centres in Torbay. Lady, at which we stayed, always prepared lunch for us, um sandwich :D, so we had to buy something to eat for lunch. We took school more as entertainment than a serious thing. Honestly, I do not feel that we could learn something there, even if we were serious about it :D. After school, we boarded the bus and went to Plymouth. We had a boat trip there. I remember that a strong wind was blowing so we did not enjoy the ride. After a trip we usually had a break, when we could eat or buy souvenirs.



 Štvrtý deň bol jeden z najhorších, aspoň podľa mňa. Každý sme bývali v inej časti Torquay, mali sme 8 stanovísk, my sme bývali na šiestom. V ten deň silno pršalo, tak sme sa teplo obliekli, nasadili pršiplášte a vyšli na zastávku, kde nás mal vyzdvihnúť náš autobus. Väčšinou sme čakali maximálne 10 minút na príchod autobusu, no v ten deň to bola vyše polhodina. Niekto na prvej (možno inej) zastávke zaspal a meškali na stanovisko, samozrejme že na nich čakali a tým pádom na každé stanovisko autobus meškal. Za ten čas sme krásne zmokli a aj napriek pršiplášťom sme boli do nitky mokrí :/. Opäť sme išli do školy, kde sme si veci ako tak usušili, no stále boli mokré. Poobede bol naplánovaný výlet do Dartmoorského národného parku. Našťastie sa vyčasilo, vykuklo aj slnko a hlavne prestalo pršať.
Pri výstupe do kopcov sa nám usušili aj oblečenia, no poriadne sme prechladli. Dartmoor som si napriek všetkému užila asi najviac, bola tam krásna príroda, všade naokolo pobehovali alebo sa pokojne pásli poníky. Nádherný výhľad bol na nezaplatenie.

The fourth day was one of the worst, at least for me. Each of us lived in another part of Torquay. The bus had 8 stops, we lived on sixth stop. On that day it was raining heavily, so we dressed up warm, put on raincoats and went to the bus stop to take the bus. Usually, we waited about 10 minutes for the arrival of the bus, but that day it was over half an hour. Someone on the first (possibly different) stop overslept. Of course they were waiting for them and the bus was late. During that time we got soaked despite of raincoats. As we came to the school, we dried our clothes a little bit. In the afternoon, we went to Dartmoor National Park. Luckily, the weather was good in the afternoon.
While we walked up the hill, our clothes went dry. Despite everything, I enjoyed Dartmoor. There was beautiful scenery, ponies were running everywhere. Beautiful view was priceless.




Piaty deň bol taký voľnejší, v podstate to bol náš posledný deň v škole. Po škole náš zobrali do Exeteru, kde sme prešli uličkou Parliament Street a mali dosť dlho rozchod. navštívili sme Primark, najedli sa v McDonald-e, a večer posledný krát prespali u rodiny.

The fifth day was a free day, basically it was our last day at school. After school, they took us to Exeter where we went down the aisle, Parliament Street and had a long enough break. We visited Primark, ate in McDonald-e, and slept last time in the family house.


Šiesty deň bol náš posledný. Hneď ráno sme vyrazili do Londýna. Cesta nám trvala okolo štyroch hodín. Vedľa Stonehenge sme len tak prefrčali, čiže odtiaľ žiadne fotky bohužiaľ nemám :/. Do Londýna sme dorazili okolo 11, počasie nám našťastie prialo. Ako prvé sme boli pozrieť Westminster Abbey (Westminsterské opátstvo), kde nám rozprávali ohľadom histórie, architektúry a podobných vecí, ktoré si každý môže nájsť na Wikipédii :D. Potom sme sa presunuli ďalej a mali sme možnosť vidieť očarujúci Westminster palace, sochu kráľa Georga V. a svetovo známu vežu s hodinami Big Ben.
 Nemohli sme sa moc zdržiavať pri jednotlivých stavbách nakoľko nás tlačil čas, tak sme sa teda posunuli zase o niečo ďalej :). Dorazili sme na miesto, kde sa menila stráž (Changing of the Horse Guards), akurát v čase keď prebiehala ceremónia. Bolo tak dosť ľudí, a nakoľko som trpasličieho vzrastu, akt sa mi nepodarilo zachytiť podľa vlastných predstáv :D. Po ceremónií sme dostali rozchod v St. James´s Park, kde sa nachádzali veľmi priateľské veveričky, kačky a rôzny hmyz. Bolo príjemné tráviť tam čas, byť trošku v prírode a relaxovať. To je jedna z vecí čo v Bratislave a všeobecne na Slovensku dosť postrádam, miesto kde by človek mohol tráviť čas, nič nerobiť, len relaxovať a nasávať pozitívnu energiu.
Čas na rozchod uplynul ako voda a znovu sme sa posunuli ďalej, prechádzali sme okolo Piccadilly Circus, cez Chinatown až sme sa dostali na Trafalgar Square, kde sme dostali opäť rozchod. Ak sa dobre pamätám tak do National Gallery bol vstup zadarmo, no už si nie som istá, no viem že sme ho obehli rýchlosťou svetla a potom sme sa boli najesť :D.
Po Trafalgar Square sme konečne vyrazili k dlho očakávanému London Eye. Dorazili sme k London Eye, ktorý ma uchvátil svojou veľkosťou, bol obrovský. Nastúpili sme a pomalým tempom sme sa dostávali do výšky. Spravila som zopár fotiek, a užívala si jazdu a výhľad z výšky na mesto.
Jazda skončila a my sme sa vybrali do prístavu, kde sme dosť dlho čakali na lístky a potom na to, kedy konečne s loďou vyrazíme. Napokon sme sa previezli po prúde Temži, videli vysvietený Tower Bridge a bolo načase nasadnúť na autobus a odviesť sa domov.

The sixth day was our last. In the morning we went to London. The road took us about four hours. We didn't stop by the Stonehenge, so I don't have any photos from there :( . We arrived to London at 11 AM. Fortunately, the weather was good. Firstly, we visited Westminster Abbey, where we found some information about history, architecture and similar things that everyone can find on Wikipedia :D. Then we moved on and we had the opportunity to see the charming Westminster Palace, the statue of King George V and the world-famous clock tower Big Ben.
Unfortunately we didn't had more time, so we had to move little further. :) We arrived just at the time when the ceremony Changing of the Horse Guards started. There were a lot of people, and because I'm so small, I could not capture it that way how I wanted. After the ceremony we went to St. James´s Park, where were a lot of friendly squirrels, ducks and various insects. It was nice to spend time there, beautiful nature and relax. That's one of the things what i miss in Bratislava and generally in Slovakia, a place where you could spend time doing nothing, just relax and fill your body with positive energy.
Time was running fast, so we moved on, we walked around Piccadilly Circus, through Chinatown to Trafalgar Square, where we had a break. If I remember correctly entry to National Gallery was free, but I'm not sure, but I know that we passed it really quickly and then we went to eat :D.
After that, we finally went to the long-awaited place, the London Eye. It impressed me, how huge it is. We boarded, and slowly went up. I made some photos, enjoyed the ride and the view from the heights.
Ride ended and we went to the port, where we waited long enough for tickets and boat. Finally, we transferred downstream of the Thames, saw the Tower Bridge, and it was right time to go home.











Celkovo tento trip hodnotím s odstupom času za veľmi úspešný. Videli sme mnoho pamiatok, stavieb a zažili skutočné dobrodružstvo. A hlavne dúfam a zároveň viem, že to nebola moja posledná návšteva Anglicka.

Majte sa pekne :)

In conclusion, now I can say that this trip was successful. We saw a lot of monuments, buildings and experienced the real adventure. And I hope, no, I know it, that this wasn't my last trip to England.

Have a nice day :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Menovky